Råvarer

 

For os er økologi en selvfølge, og derfor har vi taget det naturlige skridt videre. Det naturlige skridt har for os været udelukkende, at benytte biodynamiske råvarer. Alm. økologiske råvarer kan sagtens være dyrket på en udpint jordbund med dårlig luftkvalitet, og hvis man samtidig benytter hurtigtvoksende rødder som tilfældet er for mange kinesiske leverandører, vil dette nødvendigvis give en meget vandholdig og næringsfattig rod samt juice.

Derfor har vi testet økologisk og biodynamisk ingefær og gurkemeje fra hele verden og fundet kun de bedste leverandører!

Vi har i vores tests (smag, styrke og udseende) set en klar forskel på leverandørerne og ikke så overraskende en klar sammenhæng mellem kvalitet og pris. Vi kunne sagtens udvinde en højere mængde juice fra økologiske rødder købt i f.eks. Kina – men dette vil resultere i en mere ukoncentreret juice uden et højt indhold af de potente aktive komponenter, som vi måler fra rødder fra f.eks. Peru.

Ekstraktion

 

Din juice er IKKE født ens! Der findes mange metoder til at ekstrahere juice fra råvarer på, og de mest benyttede er centrifugering, pladepresning og mastikering.

Centrifugering – er en hurtig og nem måde, at ekstrahere juice på, – dog vil udbyttet være lavt og varmeudvikling/iltning vil betyde en ringere næringstæthed/indhold af aktive komponenter.

Pladepresning – er et rigtigt godt alternativ til mastikering. Der opnås en koldpresning med acceptabelt udbytte og kvalitet, men sammenlignet med mastikering opnås ikke en optimal ekstraktion af næringstoffer.

Mastikering – er den ekstraktionsmetode vi benytter hos ØkoLyst. Den er kendetegnet ved, at plantefibrene udover at blive presset også ultrafindeles inden, således at næringsstoffer er mere tilgængelige for presning.

Teknologien bag mastikering

Vi har testet mange forskellige juicere og ekstraktionsmetoder, men ingen er kommet i nærheden af en juicer med mastikeringsteknologi. Både farve, smag og duft har tydeligt indikeret, at mængden og kvaliteten af næringstoffer og aktive komponenter fra vores råvarer øges ved at benytte en mastikeringsjuicer.

Det er ikke kun vores egne erfaringer, der har dannet grundlag for valget af mastikering, – der findes studier udført af KAFRI (Korea Advanced Food Research Institute), der underbygger vores erfaringer. Den specielle SHG “Shattering Helix Gear Technology” kværner råvarerne inden de presses via LSCS “Low Speed Corn Screw”. På denne måde brydes cellekernerne dybt i råvarerfibrene, og dette betyder en højere ekstraktion af næringstoffer.

Dette kan ses i billedet “Extracted Nutritions”, hvor bestemmelse af mineralerne magnesium og calsium er benyttet som ud et udtryk for, hvor effektivt juicen ekstraheres. Det konkluderes, at mastikeringsteknologien ekstraherer 3 – 7 gange bedre sammenlignet med andre juiceekstraktionsmetoder.

Specifict for ingefær- og gurkemejerødderne betyder dette, at vi opnår ekstahering af aktive komponenter fra både røddernes vandfase og fedtfase. Dette er essentielt, idet de to primære antioxidanter (curcumin og gingerol) fra henholdsvis gurkemeje og ingefær overvejende er fedtopløselige. Netop derfor betyder kvaliteten af råvarer så meget, idet et højere indhold af næringstoffer og aktive komponenter i råvarerne vil give en juice med et tilsvarende højere indhold

Alt i alt betyder brugen af mastikeringsjuicer for os, at vi har;

  • Maksimalt udnyttelse af råvarerne
  • Høj koncentration af aktive komponenter
  • Mere stabil formulering uden behov for pasteurisering

Opbevaring

 

Vi har sikret de bedste råvarer og den mest effektive ekstraktion, men ligeså vigtig for formuleringens effekt er optimale opbevaringsbetingelser, inden forbrugeren benytter produktet.

Nedkøling
Straks efter produktion nedkøles færdigvarerne til en kernetemperatur på 5-8 C°,  og dette sikrer, at næringstoffer og aktive komponenter bevares bedst muligt. Denne nedkøling sikres hele vejen til forhandlerne, hvor produktet vil findes på køl.

Holdbarheden
Vores omfattende holdbarhedssstudier af de to produkter (det simple og avancerede shot) viser, at vi ikke har behov for at benytte pasteurisering, idet de aktive komponenter fra ingefær/gurkemeje findes i en så høj koncentration, at de virker “selvkonserverende”. Det betyder, at vi har et stabilt uanbrudt produkt i mindst 13 uger og en holdbarhed på 3 uger for anbrudte produkter. Studierne viser også, at produktet rent mikrobiologisk sagtens kan holde sig ud over de 13 uger, men at styrken af indholdet aftager. Derfor har vi valgt at sætte holdbarheden ved 13 uger, således at produktet ikke mister sin effekt.